Katalog Maszyn

Zastosowanie: Wszystkie

Kocioł warzelny uchylny z mieszadłem mechanicznym typ: KKmU

Zastosowanie: Kocioł warzelny stosowany jest do wytapiania tłuszczu, produkcji ketchupu, gotowania produktów.

Budowa: Konstrukcja kotła wykonana jest ze stali kwasoodpornej. Dwupłaszczowy system ogrzewania zapobiega przypalaniu się produktów. Teflonowe skrobaki w mieszadłach dokładnie oczyszczają powierzchnie kotła podczas gotowania.

Wyposażenie: sterowanie mikroprocesorowe do regulacji: temperatury wsadu, płaszcza olejowego, czasu pracy kotła, funkcja autostart. Mieszadło zakończone skrobakami teflonowymi, izolowana konstrukcja, wlew wody.

Warianty ogrzewania: elektryczne

Więcej

Masownica Masarska Próżniowa typ: MK

Zastosowanie: Masownica przeznaczona jest do próżniowego uplastyczniania różnych gatunków mięs podczas peklowania w produkcji mięsa i wędzonek. Wielokomorowe bębny masujące umożliwiają masowanie różnych produktów w jednym urządzeniu. Dzięki zastosowaniu chłodzenia bębna masującego możliwe jest skrócenie czasu masowania, przy jednoczesnym podniesieniu jakości produkowanych wyrobów. Załadunek wsadu może być opcjonalnie zmechanizowany przy pomocy Pneumatycznego urządzenia załadunkowego PUZ.

Wyposażenie: sterownik mikroprocesorowy. Funkcje programowane: autostart, obroty bębna masującego, czas pracy, czas przerwy, całkowity czas masowania, wielkość próżni dla poszczególnych faz masowania, temperatura wsadu dla masownic z systemem chłodzenia. Opatentowany system chłodzenia wsadu i wielokomorowych bębnów masujących.

Zasada działania: Mięso przeznaczone do peklowania i masowania jest ładowane do zbiornika wraz z mieszanką peklującą. Po wypompowaniu powietrza ze zbiornika oraz zaprogramowaniu parametrów procesu technologicznego następuje proces masowania. Po wymasowaniu mięso grawitacyjnie wypada ze zbiornika do podstawionego pojemnika.

Uwaga! Załadunek wsadu do 70% pojemności zbiornika. W masownicach wielokomorowych próżnia regulowana „ręcznie”.

Więcej

Masownica Masarska Próżniowa typ: MKL

Zastosowanie: Masownica przeznaczona jest do próżniowego uplastyczniania różnych gatunków mięs podczas peklowania w produkcji mięsa i wędzonek.W skośnie leżącym bębnie masującym zastosowano trzy spiralnie ukształtowane łopaty masujące. Wyładunek wsadu następuje po uruchomieniu bębna w przeciwnym kierunku do kierunku masowania. Dzięki zastosowaniu chłodzenia bębna masującego możliwe jest skrócenie czasu masowania, przy jednoczesnym podniesieniu jakości produkowanych wyrobów. Załadunek wsadu może być opcjonalnie zmechanizowany.

Wyposażenie:sterownik mikroprocesorowy. Funkcje programowane: autostart, obroty bębna masującego, czas pracy, czas przerwy, całkowity czas masowania, wielkość próżni dla poszczególnych faz masowania, temperatura wsadu dla masownic z systemem chłodzenia. Opatentowany system chłodzenia wsadu i wielokomorowych bębnów masujących.

Uwaga! Załadunek wsadu do 70% pojemności zbiornika. W masownicach wielokomorowych próżnia regulowana „ręcznie”.

Więcej

Nastrzykiwarka z Wymiennym Blokiem Igłowym typ: NK/KB

Zastosowanie: Nastrzykiwarka jest urządzeniem służącym do domięśniowego wprowadzenia solanki peklującej do mięsa z kością i bez kości.

Więcej

Nastrzykiwarka Mięsa Czerwonego i Drobiowego typ: NK

Zastosowanie: Nastrzykiwarka jest urządzeniem służącym do domięśniowego wprowadzenia solanki peklującej do mięsa z kością i bez kości.

Wyposażenie: W zależności od przeznaczenia, nastrzykiwarki wyposażamy w odpowiednie oprzyrządowanie:
– taśma metalowa do mięsa czerwonego lub taśma plastikowa do mięsa drobiowego,
– pompa wirnikowa lub odśrodkowa,
– 1 komplet igieł Ø4 mm,
– zbiornik solanki z systemem filtrów.
Opcjonalnie nastrzykiwarka może być wyposażona w mechaniczny bębnowy filtr szczelinowy typu: FNK.

Nastrzykiwarka sterowana manualnie [typ: NK] wyposażona jest w dotykowy panel japońskiej firmy PROFACE sterujący następującymi parametrami:
– prędkością kolumny nastrzykowej;
– skok przesuwu taśmy (gęstość nakłuć);
– regulacja ciśnienia nastrzyku;
– kontroluje i zatrzymuje pracę urządzenia w przypadku braku solanki w zbiorniku lub braku fazy na zasilaniu elektrycznym;
– wskazanie przyczyny zatrzymania pracy urządzenia;
Ręcznie:
– regulacja wysokości wzniesienia zderzaka;
– igły mocowane na szybkozłącze.

Nastrzykiwarka sterowana mikroprocesorowo [typ: NK-K] jest wyposażona w dotykowy panel japońskiej firmy PROFACE sterujący nw. parametrami nastrzyku (możliwość zapisywania programów technologicznych):
– prędkość kolumny nastrzykowej;
– skok przesuwu taśmy (gęstość nakłuć);
– regulacja ciśnienia nastrzyku;
– podgląd temperatury solanki;
– regulacja wysokości wzniesienia zderzaka;
– moment wstrzyknięcia solanki w mięso;
– kontroluje i zatrzymuje pracę urządzenia w przypadku braku solanki w zbiorniku lub braku fazy na zasilaniu elektrycznym;
– wskazanie przyczyny zatrzymania pracy urządzenia;
– licznik czasu pracy;

W nastrzykiwarkach stosujemy szybkowymienne igły:
– pojedyncze Ø4 mm, przeznaczone do nastrzyku mięsa czerwonego z kością lub bez kości;
– podwójne 2x Ø3 mm, przeznaczone do nastrzyku mięsa drobiowego z kością lub bez kości;
– poczwórne 4x Ø2 (Ø1,65) mm, przeznaczone do nastrzyku mięsa kulinarnego bez kości;
– pojedyncze Ø4 mm, przeznaczone do nastrzyku bardzo gęstą emulsją.

Więcej

Kocioł warzelny o przekroju okrągłym z mieszadłem mechanicznym typ: KKm

Zastosowanie: Kocioł warzelny stosowany jest do wytapiania tłuszczu, produkcji ketchupu, gotowania produktów.

Budowa: Konstrukcja kotła wykonana jest ze stali kwasoodpornej. Dwupłaszczowy system ogrzewania zapobiega przypalaniu się produktów.Teflonowe skrobaki w mieszadłach dokładnie oczyszczają powierzchnie kotła podczas wytopu tłuszczu.

Wyposażenie: sterowanie mikroprocesorowe do regulacji: temperatury wsadu, płaszcza olejowego, czasu pracy kotła, funkcja autostart. Mieszadło zakończone skrobakami teflonowymi, izolowana konstrukcja, odprowadzenie pary wodnej, wlew wody, zawór spustowy zakończony kolanem.

Warianty ogrzewania: elektryczne, palnik gazowy, palnik olejowy lub ogrzewanie parą wodną [max. ciśnienie 0,5 bar].

Więcej

Mały Kocioł Warzelny z płaszczem olejowym typ: KK/e

Zastosowanie: Kocioł warzelny stosowany jest do parzenia, gotowania i wytapiania tłuszczu.

Budowa: Konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej, dwu-płaszczowy system ogrzewania zapewnia równomierną temperaturę wsadu, zabezpiecza przed „przypalaniem” produktu oraz gwarantuje małe zużycie energii, sterowanie mikroprocesorowe do regulacji temperatury wsadu, płaszcza olejowego, czujki „batonu”, czasu załączenia pracy kotła. Izolowane dno, ściany boczne, pokrywa, zawór spustowy, wlew wody stanowią standardowe wyposażenie.

Warianty ogrzewania: elektryczne

Uwaga! Urządzenia podlegają ciągłej modernizacji, w związku z czym parametry techniczne, wymiary i waga mogą różnić się od wartości podanych w tabeli. Wymiary i waga to wartości przybliżone i nie mogą być podstawą do celów projektowych czy spedycyjnych. Szczegółowe informacje udostępniamy w przypadku zakupu urządzenia.

Więcej

Nastrzykiwarka do Ryb typ: NKR

Zastosowanie: Nastrzykiwarka typu: NKR jest urządzeniem służącym do nastrzyku filetów rybnych oraz elementów rybnych roztworem solanki lub bardzo gęstą emulsją.

Wyposażenie:
– taśmociąg plastikowy,
– pompa wirnikowa lub odśrodkowa,
– 1 komplet igieł poczwórnych 4x Ø1,65 mm,
– zbiornik solanki z systemem filtrów.
Opcjonalnie nastrzykiwarka może być wyposażona w pompę śrubową [typ: NKR-s] i mechaniczny bębnowy filtr szczelinowy typu: FNK. Takie wyposażenie umożliwia nastrzykiwanie bardzo gęstą emulsją.

Nastrzykiwarka sterowana manualnie [typ: NKR] wyposażona jest w dotykowy panel japońskiej firmy PROFACE sterujący następującymi parametrami:
– prędkością ramy nastrzykowej;
– kontroluje i zatrzymuje pracę urządzenia w przypadku braku solanki w zbiorniku lub braku fazy na zasilaniu elektrycznym ze wskazaniem przyczyny zatrzymania pracy urządzenia;
– płynna regulacja skoku taśmy – ręczna;
– regulacja ciśnienia nastrzyku – ręczna;
– regulacja wysokości wzniesienia zderzaka – ręczna;
– igły mocowane na szybkozłącze.

Nastrzykiwarka sterowana mikroprocesorowo [typ: NKR-K] jest wyposażona w dotykowy panel japońskiej firmy PROFACE sterujący nw. parametrami nastrzyku (możliwość zapisywania programów technologicznych):
– prędkość ramy nastrzykowej;
– prędkość przesuwu taśmy; – skok przesuwu taśmy (gęstość nakłuć);
– wysokość wzniesienia zderzaka;
– moment wstrzyknięcia solanki;
– ciśnienie solanki; – kontrola temperatury solanki;
– zatrzymanie pracy w przypadku awarii, ze wskazaniem jej lokalizacji;
– wskazanie przyczyn awarii;
– licznik czasu pracy;
– zatrzymanie pracy w przypadku braku solanki w zbiorniku.

Więcej

Słup załadunkowy mobilny typ: EUZ

Zastosowanie: Słup załadunkowy przeznaczony jest do współpracy z różnymi urządzeniami masarskimi wymagającymi załadunku surowca za pomocą wózka do farszu 200l. Podnośnik jest mobilny, posiada możliwość regulacji wysokości leja oraz wysokości podnoszenia.

Więcej

Uniwersalny Kocioł Warzelny typ: KK

Zastosowanie: Kocioł warzelny stosowany jest do parzenia, gotowania i wytapiania tłuszczu.

Budowa: Konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej, dwu-płaszczowy system ogrzewania zapewnia równomierną temperaturę wsadu, zabezpiecza przed „przypalaniem” produktu oraz gwarantuje małe zużycie energii, sterowanie mikroprocesorowe do regulacji temperatury wsadu, płaszcza olejowego, czujki „batonu”, czasu załączenia pracy kotła. Izolowane dno, ściany boczne, pokrywa, zawór spustowy, wlew wody stanowią standardowe wyposażenie. Wymiary kotła i wyposażenie możemy dostosować do indywidualnych potrzeb użytkownika.

Warianty ogrzewania: elektryczne, palnik gazowy, palnik olejowy lub ogrzewanie parą wodną [max. ciśnienie 0,5 bar].

Wyposażenie opcjonalne: pokrywa podnoszona pneumatycznie, półki na kije wędzarnicze, kosze z otwieranym dnem, urządzenie dźwigowe typu „żuraw” lub suwnica.

Uwaga! Urządzenia podlegają ciągłej modernizacji, w związku z czym parametry techniczne, wymiary i waga mogą różnić się od wartości podanych w tabeli. Wymiary i waga to wartości przybliżone i nie mogą być podstawą do celów projektowych czy spedycyjnych. Szczegółowe informacje udostępniamy w przypadku zakupu urządzenia.

Więcej

Wysokowydajna Nastrzykiwarka z Pompą Śrubową typ: NK-s

Zastosowanie: Nastrzykiwarka jest urządzeniem służącym do domięśniowego wprowadzenia solanki peklującej do mięsa z kością i bez kości. Specjalnie przystosowana pompa śrubowa umożliwia nastrzykiwanie solanką peklującą jak również bardzo gęstą emulsją.

Wyposażenie: W zależności od przeznaczenia, nastrzykiwarki wyposażamy w odpowiednie oprzyrządowanie:
– taśma metalowa do mięsa czerwonego lub taśma plastikowa do mięsa drobiowego,
– pompa śrubowa – umożliwia nastrzykiwanie solanką peklującą lub bardzo gęstą emulsją,
– 1 komplet igieł Ø4 mm,
– zbiornik solanki z systemem filtrów.
Opcjonalnie modele NK-s można wyposażyć w mechaniczny bębnowy filtr szczelinowy typu: FNK.

Nastrzykiwarka sterowana manualnie [typ: NK-s] wyposażona jest w dotykowy panel japońskiej firmy PROFACE typ: GP4100 sterujący następującymi parametrami:
– prędkością kolumny nastrzykowej;
– skok przesuwu taśmy (gęstość nakłuć);
– regulacja ciśnienia nastrzyku;
– kontroluje i zatrzymuje pracę urządzenia w przypadku braku solanki w zbiorniku lub braku fazy na zasilaniu elektrycznym;
– wskazanie przyczyny zatrzymania pracy urządzenia;
Ręcznie:
– regulacja wysokości wzniesienia zderzaka;
– igły mocowane na szybkozłącze.

Nastrzykiwarka sterowana mikroprocesorowo [typ: NK-s] jest wyposażona w dotykowy panel japońskiej firmy PROFACE sterujący nw. parametrami nastrzyku (możliwość zapisywania programów technologicznych):
– prędkość kolumny nastrzykowej;
– skok przesuwu taśmy (gęstość nakłuć);
– regulacja ciśnienia nastrzyku;
– podgląd temperatury solanki;
– regulacja wysokości wzniesienia zderzaka;
– moment wstrzyknięcia solanki w mięso;
– kontroluje i zatrzymuje pracę urządzenia w przypadku braku solanki w zbiorniku lub braku fazy na zasilaniu elektrycznym;
– wskazanie przyczyny zatrzymania pracy urządzenia;
– licznik czasu pracy;

W nastrzykiwarkach stosujemy szybkowymienne igły:
– pojedyncze Ø4 mm, przeznaczone do nastrzyku mięsa czerwonego z kością lub bez kości;
– podwójne 2x Ø3 mm, przeznaczone do nastrzyku mięsa drobiowego z kością lub bez kości;
– poczwórne 4x Ø2 mm, przeznaczone do nastrzyku mięsa kulinarnego bez kości;
– pojedyncze Ø4 mm, przeznaczone do nastrzyku bardzo gęstą emulsją.

Więcej

Masownica próżniowa garmażeryjna typ: MKLg

Zastosowanie: Masownica posiada uniwersalne zastosowanie – dzięki łatwo wymiennym łopatom może być wykorzystywana do próżniowego uplastyczniania różnych gatunków mięsa, w przetwórstwie mięsnym, zakładach garmażeryjnych, restauracjach, także do mieszania ziół, przypraw, surówek, sałatek, farszu mięsnego itp.

Budowa: Konstrukcja masownicy wykonana jest ze stali nierdzewnej. Zbiornik masownicy jest demontowalny i można go przemieszczać w celach technologicznych. W skośnie leżącym bębnie masującym zastosowano 2 komplety spiralnie ukształtowanych łopat – do masowania lub mieszania produktów. Bęben masujący wyposażony jest w wygodną hermetyczną i przezroczystą pokrywę ułatwiającą obserwację procesu masowania lub mieszania. Wyładunek wsadu następuje mechanicznie, po uruchomieniu obrotów bębna w przeciwnym kierunku. Obroty bębna są płynnie regulowane i mogą być ustawione cyklicznie w lewą i prawą stronę, długość cykli płynnie regulowana.

Zalety:

  • załadunek wsadu do 70% objętości;

  • łatwość utrzymania higieny;

  • wymienne łopaty umożliwiają uniwersalne wykorzystanie urządzenia;

  • możliwość obserwacji procesu technologicznego podczas pracy urządzenia.

Więcej

Oparzelnik Szczeciniarka typ: OSK

Zastosowanie: Oparzelnik – szczeciniarka jest urządzeniem stosowanym w ubojniach do oparzania i mechanicznego usuwania szczeciny z tusz wieprzowych o wadze do 300 kg.

Budowa: Konstrukcja i obudowa oparzelnika – szczeciniarki wykonana jest w całości ze stali kwasoodpornej. Część robocza składa się z oparzelnika oraz z części napędowej i sterującej. Wewnątrz oparzelnika zamontowano dwupłaszczowy system ogrzewania, dwa bębny szczecinujące i urządzenie do wyrzucania na zewnątrz tusz wieprzowych. Oparzelnik posiada dwie otwierane pokrywy umożliwiające załadunek tusz wieprzowych od tyłu, bądź od przodu urządzenia. Z boku oparzelnika zamontowano wygodny separator szczeciny.

Warianty ogrzewania: elektryczne, palnik gazowy, palnik olejowy lub ogrzewanie parą wodną [max. ciśnienie 0,5 bar].

Więcej

Tunel ociekowy / Masownica przelotowa

Zasada działania: Tunel ociekowy jest urządzeniem, które oddzielenia nadmiar solanki z jednoczesnym zamykaniem otworów po igłach powstających po procesie nastrzyku elementów mięsnych i drobiowych.

Więcej

Mieszalnik Solanki typ: MSPK

Zastosowanie: Mieszalnik solanki służy do wytworzenia jednorodnego roztworu solanki. Uzyskany roztwór może być używany w procesach przetwórstwa mięsnego (np. nastrzykiwaniu).

Budowa: Mieszalnik solanki jest urządzeniem wolnostojącym wykonanym ze stali kwasoodpornej. Urządzenie składa się z następujących elementów: zbiornik (z dnem stożkowym), mieszadło mechaniczne, pompa mieszająco-transportująca, lej zasypowy surowców sypkich, rurociągi rozprowadzające z zaworami, skrzynka sterująca. Mieszanie roztworu odbywa się za pomocą mieszadła mechanicznego oraz poprzez cyrkulację solanki.

Więcej

Wytwornice Lodu Łuskowego typ: WLK

Zastosowanie: Wytwornica lodu łuskowego jest urządzeniem służącym do produkcji lodu w postaci łusek. Łuski o temperaturze ok. –9⁰ C i grubości 0,8 mm idealnie nadają się do stosowania w maszynach masarskich i schładzania produktów.

Budowa: Wytwornica lodu łuskowego jest urządzeniem wolno stojącym, wykonanym ze stali kwasoodpornej, z agregatem chłodniczym wbudowanym lub zamontowanym poza obudową. Konstrukcja ułatwiająca utrzymanie higieny.

Wyposażenie: Automatyczne zabezpieczenie przed nadmiarem lodu w pojemniku, brakiem dopływu wody, zanikiem fazy.

Jako rodzinna firma z wieloletnim doświadczeniem w branży, oferujemy maszyny służące do użytku w branży gastronomicznej, a dziś pragniemy zaprezentować wytwornicę lodu. Innowacyjne rozwiązanie i stałe doskonalenie naszych urządzeń pozwoliło nam zaskarbić sobie grono zadowolonych Klientów, nie tylko w naszym kraju, ale również w wielu państwach europejskich. Oferujemy nie tylko sprzedaż najlepszych jakościowo maszyn, ale również ich pełen serwis oraz doradztwo w kwestii użytkowania i zakupu. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą!

Więcej

Kostkarka do sera

Zastosowanie: Krajalnica służy do krojenia bloków sera o wymiarach maksymalnych: szerokość- 400 mm, wysokość-300 mm, oraz serów w kształcie walca o średnicy maksymalnej ø100 mm, na kostki o wymiarach 5x5x5 cm. Umożliwia, w dalszej kolejności, innym urządzeniom rozdrabnianie do postaci wiórków. Urządzenie wykorzystywane m.in. przy produkcji pizzy, bagietek, bloków sera.

Budowa i zasada działania: Konstrukcja urządzenia wykonana jest ze stali kwasoodpornej.

Urządzenie składa się z dwóch zespołów:

  • Zespół taśmociągu podającego;

  • Zespół noża poziomego– zespół noży poprzecznych napędzanych siłownikiem hydraulicznym;

  • Zespół noża pionowego– gilotyna napędzana siłownikiem hydraulicznym;

  • Agregatu hydraulicznego;

  • Sterowania elektrycznego;

Urządzenie działa automatycznie. Cykl działania:

  1. Taśmociąg przesuwa bloki sera o zaprogramowaną odległość (od 10 do 200 mm)

  2. Sekcja tnąca pionowa odcina z bloków plaster o wcześniej zaprogramowanej grubości

  3. Sekcja pozioma tnie poprzecznie odcięty plaster na kostki 50x50x(10-200) mm

  4. Ser pocięty w kostki spada na rynnę zrzutu surowca.

  5. Powrót do działania 1.

Więcej

Myjka wózków farszu typ: MSKc-25

Zastosowanie: urządzenie służy do mycia 200 litrowych wózków farszu do 25 szt./h. Zapewnia wysoką skuteczność mycia i dezynfekcji.

Warianty ogrzewania: elektryczne, palnik gazowy, palnik olejowy lub ogrzewanie parą wodną [max. ciśnienie 0,5 bar].

Budowa: Konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej, kwasoodpornej. Dwu-płaszczowy system ogrzewania wody myjącej z zamkniętym obiegiem wody. Urządzenie składa się z komory myjąco-płuczącej z obrotowym ramieniem natryskowym i systemem dysz oraz z pokrywy-podnośnika, do której mocuje się wózek.

Zalety:

  • automatyczne dozowanie detergentu;

  • małe zużycie energii;

  • oszczędność wody;

  • wysoka skuteczność mycia;

  • wysoka trwałość i niezawodność zespołów grzewczych;

  • wielostopniowy system zabezpieczeń w trakcie obsługi urządzenia i procesu mycia;

  • mechanizm załadowczo-rozładowczy;

  • zamknięty obieg wody z systemem filtrującym;

  • pełne programowanie i kontrola nad fazami procesu mycia.

Firma Karpowicz to przedsiębiorstwo z 33-letnim doświadczeniem w branży. Oferujemy zarówno sprzedaż, jak i serwis gwarancyjny i pogwarancyjny innowacyjnych maszyn do użytku w przemyśle spożywczym. Ciągłe doskonalenie urządzeń, terminowość wykonywanych usług oraz wysoka jakość oferowanych przez nas produktów umożliwiły nam zebranie szerokiego grona zaufanych i zadowolonych Klientów w wielu zakątkach świata. Stosunkowo niskie ceny i fachowe doradztwo to nasza wizytówka, dzięki której jesteśmy rozpoznawalni w branży. W naszym asortymencie znajdziecie Państwo wiele urządzeń, w tym myjkę wózków farszu. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Więcej

Uniwersalna Myjka Przelotowa Pojemników typ: MSK

Zastosowanie: Urządzenie służy do automatycznego mycia pojemników standartowych, o podstawie prostokątnej 600×400 mm i wysokości do 420 mm, a także do mycia pokryw tych pojemników oraz palet.

Budowa: Konstrukcja wykonana ze stali kwasoodpornej. Dwupłaszczowy system ogrzewania wody myjącej z zamkniętym obiegiem wody.

Warianty ogrzewania: elektryczne, palnik gazowy, palnik olejowy lub ogrzewanie parą wodną [max. ciśnienie 0,5 bar].

Zasada działania: Transport pojemników odbywa się mechanicznie. Dozowanie płynów automatyczne. W myjce standardowej mycie odbywa się w dwóch etapach:

  • mycie zasadnicze (woda gorąca z dodatkiem środków myjących)

  • płukanie (wodą bieżącą)

Więcej

Filtr obrotowy bębnowy typ: FNK /z systemem chłodzenia typ: FNK-c

Zastosowanie: Filtr bębnowy służy do oddzielania zanieczyszczeń stałych z cieczy np. z solanki. Współpracuje z Nastrzykiwarkami typu: NK oraz Mieszalnikami solanki typu: MSPK. Filtr występuje także w wersji z systemem chłodzenia typ: FNK-250c.

Zasada działania: Zanieczyszczenia stałe są usuwane z cieczy podczas przepływu cieczy przez obrotowy bęben filtrujący oraz zespół sit o różnej gradacji.

Wyposażenie: Czujnik poziomu cieczy – zatrzymuje pracę nastrzykiwarki w przypadku zbyt małego poziomu solanki w filtrze.

Więcej

Pneumatyczne urządzenie załadunkowe typ: PUZ

Zastosowanie: Urządzenie załadunkowe służy do wyładunku zawartości wózka 200 l do komory pożądanego urządzenia.

Zasada działania: Ruch siłowników pneumatycznych powoduje podniesienie umieszczonego w urządzeniu załadowanego wózka 200 l. Po uniesieniu zawartość wózka grawitacyjnie ładowana jest do komory pożądanego urządzenia.

Budowa: Urządzenie załadunkowe jest maszyną mobilną umieszczonym na kołach z hamulcami. Konstrukcja wykonana jest ze stali kwasoodpornej, dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Maszyna napędzana jest sprężonym powietrzem.

Więcej

Aplikator produktów spożywczych

Zastosowanie: Dozownik produktów spożywczych jest maszyną, będącą częścią linii technologicznej taśmowej produkcji pizzy. Urządzenie to służy do równomiernego posypywania rozdrobnionych produktów spożywczych na powierzchnie przemieszczających się na transportowym taśmociągu prostym spodów pizzy.

Więcej

Dozownik farszu

Zastosowanie: Urządzenie stosowane jest w procesie produkcji pizzy, pierogów, słodyczy i innej produkcji wymagającej precyzyjnego dozowania produktów spożywczych.

Budowa: Konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej. Dozownik wyposażony jest w sterowanie mikroprocesorowe oraz odpowiednią ilość pomp dozujących oraz dysze dozujące przystosowane do odpowiedniego asortymentu produkcji.

Sposób działania: Urządzenie precyzyjnie dozuje np. sos nabazę pizzy, gęsty farsz na wstęgę ciasta przy produkcji pierogów lub całe, nienaruszone owoce.

Dozowniki projektujemy indywidualnie wg potrzeby klienta.

Więcej

Kocioł Warzelny do Czekolady z Mieszadłem Mechanicznym

Zastosowanie: Kocioł warzelny z mieszadłem jest przeznaczony do wytopu czekolady. Konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej, dwupłaszczowy system ogrzewania, wypełniony olejem grzewczym.

Wyposażenie: sterowanie mikroprocesorowe do regulacji temperatury wsadu, temperatury płaszcza olejowego, czasu załączenia, czasu pracy kotła, mieszadło czekolady z płynną regulacją obrotów śmigła, zawór spustowy 2″, wlew wody, izolowana konstrukcja, obudowa zewnętrzna nierdzewna.

Więcej

Maszyna do płukania ryb

Zastosowanie: Urządzenie służy do opróżniania beczek z zasoloną rybą, następnie płukania ryby z przypraw użytych podczas solenia. Stosowana w zakładach przetwórstwa ryb oraz dystrybutorów ryb solonych.

Budowa: Konstrukcja wykonana ze stali nierdzewnej, wyposażona w urządzenie opróżniające beczki z soloną rybą do zbiornika.

Zasada działania: Ryba ze zbiornika z solanką transportowana jest do podstawionych pojemników lub transportera odbiorczego. System dysz natryskowych spłukuje ryby przy pomocy odfiltrowanej solanki z beczek. Opłukane ryby mogą być użyte do dalszej produkcji lub handlu.

Więcej

Maszyna płucząca i oddzielająca do warzyw

Zastosowanie: Płuczko-oddzielacz przeznaczony jest do mycia ziemniaków, marchwi, buraków i innych okopowych warzyw.

Zasada działania: Warzywa okopowe przeznaczone do mycia i oddzielenia kamieni trafiają poprzez rynnę wsypową do bębna oddzielacza kamieni. Kamienie opadają na dno bębna i są transportowane wewnętrznymi spiralami do kosza prętowego. Obracający się wraz z bębnem kosz, za pomocą chwytaków wyrzuca kamienie na rynnę wylotu kamieni. Dalszy proces mycia warzyw zachodzi w tylniej części obudowy. Na skutek przegarniania przez łapy, wzajemnego tarcia i działania wody, zanieczyszczenia spadają przez prętowe dno do rynny, skąd są wydalane w sposób ciągły wygarniaczem zgrzebłowym. Natomiast oczyszczone warzywa są wygarniane na taśmociąg końcowy, skąd są transportowane na zewnątrz maszyny.

Więcej

Niszczarka opakowań

Zastosowanie: Niszczarka opakowań służy do niszczenia opakowań papierowych zawierających produkty spożywcze sypkie. Po zniszczeniu torebek maszyna oddziela wartościowy produkt spożywczy od zniszczonych torebek.

Więcej

Piec do frytek

Zastosowanie: Urządzenie przeznaczone jest do smażenia frytek.

Zasada działania: Surowe, lub wstępnie wysmażone frytki wpadają przez lej zasypowy na taśmociąg. Taśmociąg transportuje je pod odpowiednim zanurzeniem wzdłuż maszyny. Po zakończonym procesie smażenia frytki opuszczają maszynę. Stopień wysmażenia zależy od prędkości posuwu taśmociągu.

Więcej

Oddzielacz ryb od wody

Zastosowanie: Urządzenie przy użyciu pompy transportuje ryby z ładowni kutra do magazynu.

Zasada działania: Pompowane ryby z wodą są oddzielane od cieczy w regulowanej ilości i podawane do boksów magazynowych.

Więcej

Taśmociąg podnoszący typu Z

Zastosowanie: Taśmociąg podnoszący typu Z jest urządzeniem służącym do transportowania szprotek przez odcinek linii produkcyjnej oraz do ich wstępnego odsączania z wody.

Zasada działania: Urządzenie wyposażone jest w zbiornik wody (basen) do którego należy wlać wodę z produktem (szprotkami).  Nośnikiem transportującym jest taśma modularna z zabierakami naciągnięta z jednej strony na wałek napędowy, a z drugiej na wałek nawrotny. Napędem taśmociągu jest silnik elektryczny z reduktorem. Taśmociąg za pomocą zabieraków wyciąga szprotki ze zbiornika wstępnie je odsączając. Produkt transportowany jest pod wysokim kątem w górę na odpowiednią wysokość i podawany na kolejne urządzenie linii produkcyjnej.

Więcej

Podajnik farszu typ: PFK

Zastosowanie: urządzenie służy do przepompowywania produktu znajdującego się w leju [np. farsz z wilka] do dowolnego urządzenia np. kotła warzelnego, mieszałki farszu itp.

Wyposażenie: lej załadunkowy, panel sterowania [płynna regulacja prędkości obrotów pompy], wąż podający o długości do 10 m., konstrukcja nierdzewna na kołach z hamulcem.

Główne zalety:
– transportowanie produktu na odległość/wysokość do 10 m bez naruszania struktury farszu;
– możliwość transportowania farszu do wielu odbiorników;
– łatwa do przemieszczania konstrukcja o niewielkim gabarycie;
– łatwość utrzymania higieny [wąż na szybkozłączu, otwierany lej itp.]

Więcej

Taśmociąg spiralny

Zastosowanie: Taśmociąg spiralny służy do przenoszenia surowca z taśmociągów na różnych wysokościach.

Więcej

Taśmociąg powrotu surowca

Zastosowanie: Urządzenie wchodzi w skład zespołu transporterów powrotu surowca. Taśmociąg przeznaczony do transportu produktów spożywczych. Urządzenie to wykonane jest z materiałów z atestem dopuszczającym je do kontaktu z żywnością.

Więcej

Taśmociąg skośny

Zastosowanie: Urządzenie wchodzi w skład zespołu transporterów powrotu surowca. Taśmociąg przeznaczony do transportu produktów spożywczych. Urządzenie to wykonane jest z materiałów z atestem dopuszczającym je do kontaktu z żywnością.

Więcej

Taśmociąg z walcem zgniatającym

Zastosowanie: Urządzenie jest częścią linii technologicznej do produkcji pizzy. Służy do walcowania spodów pizzy,  w celu uzyskania odpowiedniej grubości.

Więcej

Taśmociąg transportujący surowiec do góry

Zastosowanie: Urządzenie wchodzi w skład zespołu transporterów powrotu surowca. Taśmociąg przeznaczony do transportu produktów spożywczych. Urządzenie to wykonane jest z materiałów z atestem dopuszczającym je do kontaktu z żywnością.

Więcej

Taśmociąg z natryskiem wodnym

Zastosowanie: Taśmociąg z natryskiem wodnym jest urządzeniem składowym linii do produkcji pizzy. Służy do jednolitego zraszania wodą pizzy, przenoszonej taśmociągiem.

Zasada działania: Pizze przenoszone przez przenośnik taśmowy są spryskiwane wodą za pomocą dysz. Nadmiar wody przepływa do zbiornika.

Więcej

Transporter modularny do filetów rybnych

Zastosowanie: Taśmociąg modularny jest urządzeniem służącym do transportowania filetów rybnych przez odcinek linii produkcyjnej.

Zasada działania: Maszyna transportuje produkt spożywczy po linii prostej. Nośnikiem transportującym jest taśma modularna, naciągnięta z jednej strony na wałek napędowy, a z drugiej na wałek nawrotny. Napędem taśmociągu jest silnik elektryczny z reduktorem.

Więcej

Zespół taśmociągów prostych do produktów spożywczych

Zastosowanie: Taśmociąg transportujący prosty jest urządzeniem służącym do transportowania wyrobów przez odcinek linii produkcyjnej. Ponieważ urządzenie to wykonane jest z materiałów z atestem dopuszczającym je do kontaktu z żywnością, taśmociąg przeznaczony jest do transportu produktów spożywczych.

Zasada działania: Maszyna transportuje produkt spożywczy po linii prostej. Nośnikiem transportującym jest taśma poliuretanowa, naciągnięta z jednej strony na wałek napędowy, a z drugiej na wałek nawrotny. Napędem taśmociągu jest silnik elektryczny z reduktorem.

Więcej

Wytwornica wody lodowej

Przeznaczenie: Wytwornica wody lodowej jest urządzeniem służącym do schłodzenia wody bieżącej do temperatury ok. 1°C.

Budowa: Wytwornica wody lodowej jest urządzeniem mobilnym (dwa z czterech kółek jezdnych posiadają hamulec), wykonanym ze stali kwasoodpornej. Urządzenie wyposażone jest w szereg zabezpieczeń elektronicznych między innymi: zabezpieczenie przed zanikiem fazy, zabezpieczenie przed uruchomieniem agregatu bez podłączonej wody i brakiem wody w zbiorniku (czujnik ciśnieniowy).

Więcej